Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor (TIC) joaca un rol deosebit de important in pregatirea tinerei generatii, in vederea adaptarii la cerintele sociale si la un nou tip de instruire si invatare, necesar pe tot parcursul vietii. Dezvoltarea rapidă a tehnologiei a condus la utilizarea pe scară largă a TIC în domeniul educaţiei, utilizare care este încă dominată de centrarea pe popularizarea informaţiei.
Nu exista domeniu in care calculatorul sa nu joace un rol important in rezolvarea problemelor curente. Calculatorul nu va inlocui in totalitate cadrul didactic si nici nu se poate substitui celorlate mijloace de invatamant, dar a ignora rolul si importanta lui inseamna a ne opune firescului. Este evidenta necesitatea accesului la informatie si a utilizarii calculatorului in scoala, cel putin pentru a asigura sanse egale in educatie. Progresul si societatea au schimbat rolul profesorului din acela de a fi sursa principală de transmitere a cunoştinţelor şi informaţiilor pentru elevi, în acela de a deveni un colaborator al elevului, un coleg implicat şi el în procesul cunoaşterii.
Calculatorul permite o noua forma de prezentare a lectiilor, prin simularea sau expunerea de grafice, desene, materiale auxiliare ce ajuta la o intelegere mai buna a lectiilor de catre elevi. Posibilitatile de informare, prelucrare si stocare, pe care le ofera calculatorul, constituie oportunitati de ameliorare a actului didactic. Cu ajutorul unui calculator se pot elabora si redacta planuri de lectie, schite, fise de lucru. Aceste materiale, stocate sub forma de fisiere, pot fi periodic actualizate, listate la imprimanta, pentru ca apoi sa fie multiplicate pentru toti elevii clasei.
Calculatorul, conectat la reteaua de internet, ofera elevilor sansa informarii rapide si in timp real cu privire la rezultatele examenelor locale sau nationale din reteaua de invatamant. Internetul reprezinta cel mai mare sistem informatic din lume. Resursele pe care ni le pune la dispozitie internetul se modifica permanent, datorita aportului de informatie adus de fiecare posesor de calculator. Accesul la aceste informatii este, de cele mai multe ori gratuit, iar elevii au posibilitatea de a-si imbogati cunostintele asimilate la scoala.
Pentru a face fata cu succes provocarilor tehnologiilor actuale, atat profesorul cat si elevul trebuie sa se implice serios in formarea profesionala.